Samsun TAKEV Anadolu Lisesi bünyesinde Ahmet Çolak tarafından kurulan “Takevians Bilim ve Teknoloji Takımı”, First Lego League (FLL) Ulusal Yarışması’nda 450 takım arasından bölge 2. liği ve ‘Yenilikçi Proje’ kategorisinde Türkiye birinciliği elde etti.

Takevians “First Vakfı” tarafından dünyanın çapında bilimsel proje yarışması olarak ABD de düzenlenen   “Global Innovation Award” yarışmasında önce Türkiye elemelerini birincilikte geçerek Türkiye adayı gösterildi. Uluslararası seviyede dünyanın en iyi 20 takımı arasına girerek ABD ye final için davet edildi. Takım 20-23 Haziran 2022 tarihlerinde dünya şampiyonluğu için yarışacak. Takım bu organizasyonda ülkemizi temsil eden ilk ve tek takım olmanın gururunu yaşıyor.

Artan lojistik faaliyetler ile beraberinde gelen problemlere çözüm arandığı “Cargo Connect” sezon temalı yarışmaya 110 ülkeden binlerce takıl katıldı. Takım  geliştirdikleri yeni geometrik yapı ile kargo ambalajlarında yaşanan ezilme ve hasar görme problemine İnovatif bir çözüm getirdi. Epitel doku hücresi şekli olan “Scutoid” şeklinden ilhan alarak tasarladıkları ve “5/5 model” adını verdikleri yeni bir birim tasarladılar. “5/5 model” kendisi ile her yöne sorunsuz örüntü oluşturabiliyor ve kendisine en yakın özelliklerdeki geometrik şekil olan “altıgen örüntü”ye kıyasla 2 kat daha fazla dayanıklılık sağlıyor. 19 Mayıs Üniversitesi akademisyenlerinden destek alarak tasarladıkları yapının dayanıklılığını “Sampa” laboratuvarlarında mühendisler gözetiminde ispatladılar.

Takevians ülkemizde Tübitak ve Teknofest, yurtdışında First Lego league, World Robot Olimpiad, Vex Robotics, Global Inovation Award” gibi dünya çapında organizasyonlara katılmaktadır. Kuruluş yılı 2019’dan bu yana ulusal ve uluslararası birçok ödül olan takım, sürekli bünyesine kattığı TAKEVli gençler ile dünyanın karşılaştığı toplumsal ve çevresel problemlerin farkında olan ve çözüm üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin, lise öğrenimi boyunca sosyal sorumluluk projelerine, bilimsel organizasyonlara ve yarışmalara katılmalarına özen gösterir. Topluluk STEM alanlarına ilgisi olan öğrencileri desteklemek, geleceğin teknolojileri üzerinde araştırma yapmaya özendirmek ve profesyonel tasarım ve üretim süreçlerine aşina olmalarını sağlamaya devam etmektedir.